О нама

Мозаик је једна од најстаријих и најдуготрајнијих сликарских техника. Од праисторије па све до данашњих дана , човек је у дијалогу са каменом. Лепота камена произилази из његовог природног изгледа и боје, као и чињенице да је сваки комад јединствен. Симбол је постојаности и снаге, лепоте која превазилази векове.

TESSERA ART – Центар за проучавање и израду мозаика, представља уметнички атеље који промовише мозаик као начин ликовног изражаја и ликовне технике која својом дуговечношћу игра значајну улогу у очувању светске културне баштине.

Бавимо се израдом различитих типова мозаика користећи како традиционалне тако и модерне технике израде. Мозаик као ликовна техника омогућава да се на различите начине дође до коначног решења. Одабир технике, врсту материјала која се користи као и начин изливања прилагођавамо идејном решењу.

Почетак израде мозаика и представљање идејног решења започињемо припремом скице. Скица може бити једноставна уколико се ради о апстрактним композицијама или детаљна уколико је реч о фигуративним композицијама. 

Припрема камена је захтевнија од израде скице. Она подразумева ломљење односно сечење камена на мање комаде, тесере.  Тесера је исечена коцкица која чини горњи видљиви слој мозаика .  У свом раду  као основне сировине за израду тесера користимо природни камен, стаклену пасту - смалти и керамику. Ови материјали се могу комбиновати у оквиру једне мозаичке композиције а њихов одабир зависи од врсте мозаика, простора за који је намењен и идејног решења.